Cum sa cresti un barbat adevarat

Cum sa cresti un barbat adevarat

Draga mea, fiul tau va creste intr-o zi si va ajunge un barbat in toata firea. Insa va fi el oare un barbat cu un caracter frumos?

Daca esti mama de baiat, atunci trebuie sa stii ca joci un rol foarte important in transformarea sa intr-un barbat de caracter, intr-un om care sa-si traiasca viata frumos si cu rost. Nu subestima influenta pe care o ai asupra lui, gandindu-te ca e baiat si nu fata; viitorul lui depinde in mare masura de ceea ce vei face tu.

Deci, ce poti face concret pentru ca fiul tau sa fie un barbat de caracter? In primul rand, este foarte important sa iti dai seama de diferentele care apar datorita faptului ca tu esti femeie, iar el este un viitor barbat. Pornind de la cel mai mic detaliu, barbatii sunt diferiti de femei. Poate iti imaginezi ca el trebuie sa gandeasca si sa simta asa cum gandeai si simteai tu cand erai fetita. Nu este insa deloc bine sa-l fortezi pe copilul tau sa se comporte asemeni unei fetite.

Barbatii au anumite nevoi care sunt diferite de nevoile femeilor. Orice baiat si orice barbat au nevoie sa inteleaga inca de mici ca viata lor are un sens si o semnificatie. Fiul tau are nevoie in viata lui de prezenta unor modele, a unor barbati pe care sa-i respecte. El are nevoie si de respect si admiratie atat din partea ta, dar si a altor oameni.

Nu-ti invata fiul sa stea prins de fustele tale. Baietii trebuie sa castige in independenta fata de mamele lor incepand cu cele mai timpurii faze ale dezvoltarii lor, pentru ca trebuie sa isi dezvolte propria masculinitate. Sa nu te superi deci atunci cand, cu vremea, baiatul tau se va distanta putin cate putin de tine.

Straduieste-te sa nu te transformi intr-o mama superprotectoare. Permite-i fiului tau si chiar incurajeaza-l sa-si asume responsabilitati, sa aiba uneori initiative mai riscante. Toate acestea il vor ajuta sa se maturizeze si sa se transforme intr-un barbat echilibrat si de nadejde. Si doar asta iti doresti, nu? Nu te stradui sa-i rezolvi absolut toate problemele si lasa-l sa faca fata consecintelor propriilor sale decizii. Ajuta-l sa invete din propriile sale greseli inca de mic.

Invata cum sa ai o buna comunicare cu baiatul tau. Nu trebuie sa astepti sa creasca mai mare! Instaureaza de acum obiceiul dialogului si al discutiilor. In conversatiile pe care le veti avea, fii directa si spune lucrurilor pe nume. Nu te astepta ca el sa inteleaga aluziile fine si apropourile, asa cum fac femeile.

Baietii si barbatii sunt construiti in asa fel incat raspund la stimularile vizuale. Prin urmare, atunci cand vrei sa ai o discutie cu fiul tau, ia din campul sau vizual lucrurile care l-ar putea distrage. Pentru a-i capta atentia, atinge-l usor pe umar sau pe brat. Evita cuvantarile prea lungi, fa comentarii scurte si pune-l sa repete atuci cand nu esti sigura ca a inteles ce i-ai spus.

Daca dialogul pe care-l ai cu copilul trebuie sa fie mai lung, foloseste istorioare pentr a-i tine atentia treaza. Baietii sunt mult mai deschisi la dialog atunci cand sunt implicati intr-o activitate fizica, de exemplu atunci cand sunteti impreuna intr-o drumetie la munte.

Cu vremea, pentru a-l stimula pe baiatul tau sa isi asume responsabilitati, poti sa-i prezinti unele dintre problemele tale, cerandu-i apoi sfatul. Apreciaza-i eforturile, acorda-i respectul de care are nevoie si, mai ales, lauda-l ori de cate ori merita.

Disciplineaza-l cu intelepciune pe fiul tau. Alege tu confruntarile, concentreaza-te mai ales asupra apararii valorilor care ti se par a fi importante si lasa-le deoparte pe cele de mica importanta. Controleaza-ti copilul si spune-i limpede care sunt regulile casei si care sunt asteptarile tale cu privire la el. Stabileste care sunt consecintele neascultarii.

Fii consecventa in actiunile tale si nu da inapoi atunci cand copilul va testa limitele impuse de tine. Aloca mai mult timp intaririi si rasplatirii comportamentelor pe care le doresti decat pedepsirii celor care nu sunt corespunzatoare.

Urmareste la fiul tau dezvoltarea unor trasaturi importante de caracter. Fa-ti o lista cu trasaturile dorite, iar apoi fa tot ce poti tu pentru ca ele sa apara si sa se dezvolte in caracterul copilului tau. Ii poti vorbi despre ele si ii poti arata barbati pe care-i admira si au acele trasaturi de caracter.

Incurajeaza-l sa fie perseverent, sa nu renunte de indata ce apar obstacolele. Fa-l sa vada care sunt rasplatile in cazul in care isi va duce treaba la bun sfarsit. Vorbeste-i despre loialitate (fii tu insati un model in aceasta directie!) despre bunele maniere, curaj, compasiune, autodisciplina, autocontrol, seriozitate, onestitate, smerenie.

Daca sotul tau este un tata bun, nu ezita sa subliniezi trasaturile frumoase ale caracterul sau in fata copilului. Daca esti divortata sau esti casatorita cu o persoana care este o continua dezamagire pentru fiul tau, incearca sa nu iti critici partenerul in fata copilului. Evident, nu trebuie nici sa cauti scuze atunci cand este vorba despre un comportament gresit.

Distreaza-te impreuna cu fiul tau, petreceti timp in moduri cat mai placute impreuna. El iti poate aduce multa bucurie in viata, asa ca radeti cat mai mult impreuna si construiti amintiri care vor rezista trecerii timpului.