Poate ca ti se pare socant, dar comportamentul agresiv al copiilor este o etapa normala in dezvoltarea lor. Abilitatile verbale inca se dezvolta, copilul doreste din ce in ce mai mult independenta, nu se poate inca autocontrola… toate acestea sunt cauze care ii determina pe copii sa recurga la agresivitate fizica.
Desi cercetatorii considera ca un comportament cu un anumit grad de agresivitate este normal, asta nu inseamna ca tu, mama lui, trebuie sa treci cu vederea acest comportament. Copilul tau trebuie sa stie ca agresivitatea este inacceptabila si ca exista alte moduri prin care el sau ea isi pot manifesta sentimentele.
Ce-i de facut? In primul rand, actioneaza prompt. Sa presupunem ca odrasla ta se duce la groapa de nisip din parc si incepe sa arunce cu nisip in ceilalti copii. Trebuie sa te duci imediat si sa il iei de acolo. Asezati-va pe o banca in apropiere si urmariti modul in care se joaca ceilalti. Copilul tau se poate reintoarce la nisip numai atunci cand s-a linistit si este gata sa stea alaturi de alti copii fara sa le faca rau.
Nu incerca sa porti o discutie rationala cu copilul si nu pune intrebari de genul “Daca Mihai ar fi aruncat cu nisip in tine, cum ar fi fost?”. Copiii mici nu au capacitatea de a se imagina in locul altor copii si nici nu isi shimba comportamentul in urma rationamentelor verbale. Copiii pot intelege insa ca actiunile lor vor avea consecinte.
Incearca sa ramai linistita. Daca urli la copil, daca dai in el sau daca ii vei spune ca este un copil rau nu il vei determina sa se comporte altfel. Ii vei da doar exemple de comportamente nepotrivite, pe care cat de curand le va imita si el. De fapt, cel mai important lucru este felul in care tu iti controlezi mania. In felul acesta, prin imitatie, copilul poate invata sa se autocontroleze.
Stabileste limite clare; raspunde de indata ce copilul tau devine agresiv. Nu astepta pana isi loveste a treia oara fratele pentru a-i spune “Destul! Potoleste-te!”. Copilul trebuie sa stie imediat ca a facut ceva gresit.
Ia-l de la locul unde s-a comportat agresiv, fie si pentru doua sau trei minute. Acesta este cel mai bun mod de a-l ajuta sa se calmeze. Dupa ce va face legatura intre comportamentul sau si consecinte, cand isi va da seama ce se intampla de cate ori loveste un alt copil, va renunta la a mai face acest lucru.
Disciplineaza-ti copilul in acelasi mod de fiecare data. Sau cel putin fa asa oricand este posibil. Raspunsul tau, previzibil, ar trebui sa fie: “iar l-ai lovit pe Georgica? Gata, plecam din parc!” In felul acesta, copilul va sti de fiecare data la ce sa se astepte atunci cand va face ceva rau.
Chiar daca esti in public, nu abdica de la principiile tale. Stiu, esti extrem de jenata de comportamentul copilului tau, dar si altii au trecut pe aici. Daca sunt oameni in jur care se holbeaza oripilati spune ceva de genul “e greu sa ai 2 ani” si disciplineaza-ti copilul asa cum o faci de fiecare data.
Invata-l care este alternativa. Asteapta pana cand copilul se calmeaza si apoi discuta cu el ce s-a intamplat. Cere-i sa iti explice ce l-a suparat atat de tare. Spune-i pe scurt ca este normal sa “simta” asa, dar ca nu este normal sa “faca” ceea ce a facut, adica sa fie agresiv. Incurajeaza-l sa gaseasca o alta modalitate prin care sa isi manifeste mania, supararea; poate prin intermediul cuvintelor “Georgica, ma superi!” sau prin simpla solicitare a ajutorului tau.
Fa-l pe copil sa inteleaga ca trebuie sa ceara iertare ori de cate ori este agresiv fata de alti copii. Poate ca la inceput scuzele nu vor fi 100% sincere, dar in timp va invata lectia.
Rasplateste comportamentul bun. Nu acorda atentie copilului doar atunci cand face ceva rau; urmareste si lucrurile bune pe care le face si scoate-le in evidenta. Lauda-l atunci cand cere o jucarie in loc sa se duca sa o smulga din mana altui copil, spre exemplu. In felul acesta va invata cat de bine este sa folosesti cuvintele inainte de face vreun gest.
Limiteaza-i timpul petrecut in fata televizorului, consolei, tabletei, calculatorului si telefonului. Multe desene animate, jocuri si filme sunt pline de tipete, racnete, cuvinte urate si chiar batai intre personaje. Incearca sa fii atenta la ce se uita si ce jocuri joaca, mai ales daca stii ca este inclinat spre agresivitate. Mai bine uitati-va impreuna la un desen animat si comenteaza ceea ce se intampla din cand in cand: “ce urat din partea lui sa faca asa” sau “ce frumos ca s-a comportat in felul acesta”. Oricum, copiii sub 2 ani nu ar trebui lasati deloc in fata ecranelor.
Ofera-i copilului peste zi activitati in care sa aiba ocazia sa isi arda toata energia de care dispune. Daca nu o va face afara, va fi o adevarata teroare pentru tine in casa.
Nu te teme sa cauti ajutor atunci cand problema te depaseste. Uneori agresivitatea unui copil poate fi domolita doar in urma unei interventii specializate. Atunci cand copilul tau pare a avea mai tot timpul o atitudine agresiva, daca ii inspaimanta pe ceilalti copii, daca eforturile sustinute pe care le faci nu par sa dea vreun rezultat, mergi la un terapeut. Impreuna puteti face mult pentru copil, mai ales daca este inca in formare. Cu rabdare si creativitate, toate aceste neplacute rabufniri de agresivitate vor ramane doar o amintire.