Ti-ai surprins vreodata copilul inspectand cu mare atentie un anumit obiect? In primele luni de viata, transformarile care au loc in dezvoltarea sa sunt uimitoare si extrem de rapide.
Din momentul nasterii, copilul este echipat cu absolut tot ce ii trebuie pentru a incepe invatarea. De fapt, unii oameni de stiinta sustin ca procesul invatarii anumitor lucruri incepe inca din perioada in care copilul este in burtica mamei sale. Se pare ca acolo copilul invata sa interpreteze primele sale sunete, mirosuri si vibratii.
Imediat dupa nastere, invatarea si dezvoltarea continua intr-o maniera graduala, ordonata si predictibila. De exemplu, se stie ca un copil invata mai intai sa isi miste intregul corp, sa se rostogoleasca, inainte de reusi sa stea in fundulet. Pe masura ce trece timpul, el invata sa faca anumite lucruri care necesita din ce in ce mai multa indemanare. Fiecare achizitie conduce la o alta, iar acest proces se deruleaza continuu.
Primele luni din viata copilului sunt critice atunci cand vine vorba despre capacitatea sa viitoare de invatare si de dezvoltarea sa. De indata ce vii cu copilul acasa, trebuie sa incepi stimularea procesului de invatare. Stimularea simturilor sale (tactil, auditiv, vizual) il va face pe copil sa stie sa adune si sa foloseasca mai tarziu informatiile colectate.
Copiii invata facand, reactionand la stimulii mediului inconjurator. In mod instinctiv copilul este motivat sa repete sarcinile care ii fac placere. Copilul este construit in mod minunat si miraculos, astfel incat este capabil sa faca singur pasi inainte in dezvoltare. Insa tu, mama lui, ai un rol cheie in desfasurarea procesului de invatare. Este responsabilitatea ta sa ii oferi copilului sansa de a invata mereu ceva nou.
Copilul mic nu este in stare sa caute sau sa-si aleaga situatiile stimulante; el se va multumi cu ceea ce i se ofera, cu ceea ce gaseste in jurul lui. Cu toate acestea, se va bucura atunci cand are posibilitatea de a cerceta si explora lucruri noi.
Ajuta-l sa aiba parte de experiente tactile: tine-l in brate, lasa-l sa simta apa curgandu-i pe piele, ajuta-l sa paseasca pe iarba proaspata, sa stea in nisip, sa atinga jucarii construite din materiale diferite, samd.
In ceea ce priveste stimularea vizuala, da-i sa priveasca culori vii, fa-i desene simple si pune-le in jurul patutului pentru ca el sa le poata privi in liniste. Schimba periodic locul patului copilului sau al tarcului in care sta, pentru ca el sa aiba mereu o noua perspectiva asupra lucrurilor.
De asemenea, pune-i copilului muzica, lasa-l sa asculte sunetele diverselor jucarii. Vorbeste-i si canta-i copilasului tau; astfel, el se va concentra asupra vocii umane si curand va incepe sa inteleaga semnificatia anumitor cuvinte.