Cu siguranta ca stii acele carti pline de imagini colorate si detaliate, pe care copilul trebuie sa le priveasca atent ca sa descopere diverse simboluri mici, foarte bine ascunse. Pe o pagina plina cu, sa zicem, pasari mari, viu colorate, copilul tau va trebui sa gaseasca trei soricei si o micuta veverita.
Pentru copil, activitatea asta este poate la fel de distractiva pe cat erau pentru noi, parintii lor, jocurile de-a v-ati ascunselea. Si nu-i asa ca micutii nostri sunt adorabili atunci cand ne arata triumfatori ca au reusit, ca au facut fata provocarii, cautandu-ne privirile pentru a se bucura impreuna cu noi de reusita lor?
Am asistat la o astfel de scena zilele trecute, iar in secunda urmatoare mi-am dat seama ca deseori si noi, parintii, in relatie cu copiii nostri, suntem ca in fata acelor pagini pline cu pasari mari. Tindem sa aruncam o privire rapida, asa ca nu vedem decat ceea ce este evident, adica pasarile acelea viu colorate, cand de fapt, acolo, ascunse, dar de fapt tot sub ochii nostri, sunt lucruri mult mai importante de vazut.
Ne-am obisnuit atat de mult sa vedem doar ceea ce este evident, incat pierdem din vedere veverita si soriceii, toate detaliile acelea atat de importante si interesante. Cate dintre noi mai reusim sa vedem dincolo de ceea ce este evident, mare, si poate coplesitor, adica dincolo de comportamentul copilului?
Daca iti lasi privirea sa staruie doar asupra lucrurilor pe care le face copilul tau, daca te uiti doar la modul in care el se comporta, risti sa zboare timpul fara ca tu sa apuci sa ai un impact semnificativ asupra lui.
Poate ca, la fel ca multe alte mame, ti-ai spus ca este cazul sa te implici intr-un alt mod in viata copilului, sa incerci sa il influentezi in bine. Ti-ai dorit atat repetarea situatiilor in care fiul sau fiica ta s-a comportat asa cum iti doreai, cat si disparitia momentelor in care nu a facut ce trebuia.
Probabil ca ai experimentat deja de mai multe ori lucrurile astea: regulile nu functioneaza, si pana si recompensele devin pana la urma plictisitoare. Asa ca nu-ti raman prea multe optiuni: simti ca trebuie sa intervii in forta, sa apesi pedala de acceleratie ca sa fii inteleasa si ascultata.
Eu vreau sa te intreb insa altceva: te-ai uitat dupa soricei? Ai gasit veverita? Cu alte cuvinte, ai reusit sa te detasezi de lucrurile evidente, de ceea ce este mare si coplesitor? Ai incercat sa iti detasezi atentia de la comportamentul copilului, de la ceea ce te-ai tot obisnuit sa vezi, si sa incepi sa te uiti la nevoile pe care le are copilul, la motivele care il fac sa se poarte intr-un anumit fel?
Este atat de important sa incepi sa observi, iar apoi sa iti traduci nevoile copilului!
Sa ne gandim la un exemplu care sigur iti este familiar: copilul vine spre tine cu lacrimi mari siroind pe obraji, si printre sughituri de plans iti arata ceva sau incearca sa iti spuna ceva. Nu e prima oara cand face asta, asa ca esti deja iritata, nu te bucura deloc ca ai un copil care deseori vine la tine smiorcaindu-se de parca cine stie ce i s-ar fi intamplat.
Ei bine, astea sunt pasarile mari, lucrurile pe care te-ai obisnuit sa le vezi… dar sa stii ca mai e ceva in peisaj. Te-ai intrebat vreodata ce este dincolo de lacrimile lui, ce nevoie este acolo, si tu nu ai vazut-o niciodata pana acum? Oare nu cumva copilul tau are, de fapt, nevoie sa-l asculti, sa-l intelegi, sa-i mangai sufletul, sa-l ajuti sa scape de frustrarea pe care a experimentat-o din cauza ca i s-a stricat jucaria?
Cu mai multi ani in urma am invatat sa citesc nevoile copilului meu folosind Cercul Sigurantei, un program de parenting care m-a ajutat sa construiesc o harta a emotiilor si nevoilor fiicei mele. Atunci am acceptat provocarea de a ma face ca nu vad anumite atitudini de-ale copilului si… abia atunci am inceput sa vad, limpede, clar, ceea ce pana atunci fusese ascuns de mine, desi se aflase tot timpul in fata ochilor mei: nevoile copilului!
Aceasta este provocarea mea pentru tine: renunta sa te mai poticnesti in ceea ce te-ai obisnuit sa vezi, si incearca sa privesti dincolo de comportament, la nevoile copilului, la trairile lui.
E foarte adevarat ca pasarile mari din imagine sunt viu colorate si parca ocupa fiecare milimetru al paginii, insa te asigur ca la o privire mai atenta, vei reusi sa vezi si soriceii, si veverita.
Care este castigul tau? Vei incepe sa iti intelegi copilul, sa raspunzi nevoilor lui, iar relatia voastra il va face sa se simta cu adevarat iubit, important, si pretuit, adica intr-un cuvant, fericit. Daca te-am facut curioasa, daca vrei sa iti construiesti si tu o harta (cu tot cu legenda) a nevoilor si emotiilor copilului tau, te astept la cursul de parenting Cercul Sigurantei.